Een omslag voor Het IJzeren Veulen - Enny de Bruijn (2024)

Een omslag voor Het IJzeren Veulen - Enny de Bruijn (1)

Het boek is er voorlopig nog niet, maar de omslag voor Het IJzeren Veulen, de roman waar ik momenteel aan werk, is alvast gemaakt. En ik ben er heel blij mee. De sfeer van de illustratie, de kleuren, de belettering – wat mij betreft past deze omslag bij het verhaal als een goedgesneden jas. Maar zoiets moois ontstaat natuurlijk niet vanzelf.

Devraag van mijn redacteur, Marieke, lijkt altijd weer veel te vroeg te komen. Een titel? Een flaptekst? Een omslagillustratie? Ik ben gewoon nog volop aan het schrijven aan mijn verhaal over Gijsbertje de Jongh, waardin in een 17e-eeuwse dorpsherberg, die langzaam maar zeker de waarheid achter de moord op haar oom ontdekt – al is het de vraag of ze die waarheid wel aan het licht wil laten komen. Het slot van het verhaal ís er nog niet eens. Alleen nog maar in mijn hoofd.

Maar als het boek mogelijk in het late voorjaar, de vroege zomer van 2024 moet verschijnen, moet het in de voorjaarsaanbiedingvan uitgeverij Prometheus. En die voorjaarsaanbieding is deze week, begin december 2023, naar de boekhandels gegaan. Dat betekent dus dat titel, omslag en flaptekst vorige maand al klaar moesten zijn. Vandaar dat ik me ergens in september al het hoofd moest gaan breken over de buitenkant van het boek.

De titel was in dit geval niet moeilijk. Het IJzeren Veulen, dat was vanaf het begin mijn werktitel. De mensen die in de omgeving van Herwijnen en Hellouw wonen (waar het verhaal zich afspeelt) weten misschien waar die uitdrukking op slaat. Alle anderen zullen moeten wachten tot het boek verschenen is. Ik hoop in elk geval dat de titel genoeg intrigeert.

De flaptekst – Marieke en ik hebben daar gezamenlijk aan gewerkt – ging ook redelijk voorspoedig. Hij begint zo: ‘Op een zonnige zomerdag in 1676, midden in de hooitijd, wordt er een lijk met een ingeslagen schedel ontdekt in de polder. Geen mens heeft iets gezien, maar iedereen in het dorp speculeert er meteen lustig op los.’ Hier kun je trouwens meer lezen over de inhoud van het boek.

Maar de omslagillustratie was lastiger. Hoe laat je in één oogopslag zien met wat voor soort boek je te maken hebt? Het gaat natuurlijk om een verhaal dat zich in de 17e eeuw afspeelt. Dat betekent dat de mensen en de dingen er anders uitzien dan tegenwoordig. En er zijn gelukkig genoeg mooie afbeeldingen uit die tijd. Alleen, als je een historisch schilderij op de omslag zet, bijvoorbeeld de schilderijen van Pieter de Hooch en Gabriel Metsu hieronder, denkt iedereen dat het een geschiedenisboek is. En dat is het niet.

Een omslag voor Het IJzeren Veulen - Enny de Bruijn (2)

Een omslag voor Het IJzeren Veulen - Enny de Bruijn (3)

Wat ik dus het liefst wilde: een illustrator die in een wat meer hedendaagse stijl een afbeelding van een 17e-eeuwse vrouw kon maken. Het liefst in een landschapje met een van de poldermolens die een rol spelen in het verhaal. Ik zocht dus allerlei 17e-eeuwse plaatjes van ‘vrouwen op de rug gezien’, en van ‘watermolens in een landschap’, en die stuurde ik naar de uitgeverij, in de hoop dat de vormgever – Bart van den Tooren – er dan zelf iets van kon maken. En dat is gelukt!

De eerste ontwerpen troffen meteen de goede sfeer, al hebben Marieke en ik destijds nog wel wat heen en weer gemaild over het mutsje van de afgebeelde vrouw. Ik had namelijk in het begin het gevoel dat een vrouw-met-muts het plaatje te ‘mutserig’ zou worden, te veel een historische afbeelding die afstand zou scheppen tot hedendaagse lezers. Dus er kwam eerst een vrouw met lang loshangend haar op de cover te staan. Dat zag er heel romantisch uit, maar niet echt 17e-eeuws: iedere fatsoenlijke vrouw zette in die tijd iets op haar hoofd, als ze de deur uitging. En omdat ik in het verhaal erg mijn best doe om het hele tijdsbeeld precies te laten kloppen, moest de omslag daar toch ook bij aansluiten. Vandaar het weer toegevoegde mutsje – waar we uiteindelijk allemaal blij mee zijn. Gewoon beter zo.

Om te voorkomen dat mensen in de boekhandel bij de eerste aanblik zouden denken dat mijn roman alleen maar een sfeervolle historische roman is, stelde Marieke ten slotte voor om een paar regeltjes tekst op de voorkant te zetten: ‘1676: In de polder wordt een moord gepleegd. Een verdachte wordt al snel aangewezen – maar is hij echt de dader?’ Zo zie je tenminste meteen dat het óók een whodunnit is.
Nu rest alleen nog het schrijven van het slot. En het verwerken van de opmerkingen van de meelezers. En de redactie. En de correctie. Het duurt dus nog even, maar de afronding komt langzaam maar zeker dichterbij.

6 december 2023

Een omslag voor Het IJzeren Veulen - Enny de Bruijn (2024)
Top Articles
Here's How Drew Barrymore Made Her $125 Million Fortune
Drew Barrymore Net Worth
Fighter Torso Ornament Kit
Tyler Sis 360 Louisiana Mo
Skamania Lodge Groupon
Did 9Anime Rebrand
Yi Asian Chinese Union
Back to basics: Understanding the carburetor and fixing it yourself - Hagerty Media
Fcs Teamehub
Whitley County Ky Mugshots Busted
Craigslist Boats For Sale Seattle
Fredericksburg Free Lance Star Obituaries
Cbs Trade Value Chart Fantasy Football
Craigslist Edmond Oklahoma
Urban Airship Expands its Mobile Platform to Transform Customer Communications
Candy Land Santa Ana
Robin D Bullock Family Photos
Glover Park Community Garden
Naval Academy Baseball Roster
Greyson Alexander Thorn
Mdt Bus Tracker 27
Meta Carevr
Margaret Shelton Jeopardy Age
Bidrl.com Visalia
10 Best Places to Go and Things to Know for a Trip to the Hickory M...
Lbrands Login Aces
Usa Massage Reviews
The Powers Below Drop Rate
Albertville Memorial Funeral Home Obituaries
Craftsman Yt3000 Oil Capacity
R/Sandiego
new haven free stuff - craigslist
De beste uitvaartdiensten die goede rituele diensten aanbieden voor de laatste rituelen
Best Workers Compensation Lawyer Hill & Moin
Keeper Of The Lost Cities Series - Shannon Messenger
8005607994
Maxpreps Field Hockey
Bernie Platt, former Cherry Hill mayor and funeral home magnate, has died at 90
Hometown Pizza Sheridan Menu
Craigslist Lakeside Az
Ds Cuts Saugus
Strange World Showtimes Near Century Stadium 25 And Xd
Flappy Bird Cool Math Games
Jammiah Broomfield Ig
Frontier Internet Outage Davenport Fl
Hillsborough County Florida Recorder Of Deeds
Sacramentocraiglist
Wisconsin Volleyball titt*es
786 Area Code -Get a Local Phone Number For Miami, Florida
Diesel Technician/Mechanic III - Entry Level - transportation - job employment - craigslist
Peugeot-dealer Hedin Automotive: alles onder één dak | Hedin
Immobiliare di Felice| Appartamento | Appartamento in vendita Porto San
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated:

Views: 6024

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.